Mere nænsomhed redder liv

Mere nænsomhed er ikke bare livsforbedrende, mere nænsomhed redder liv – og vær især flink ved din læge.

De fleste mennesker der oplever uhøflighed (eller bare tænker på episode, hvor en person var grov) bliver påvirkede af det hele dagen (og i op til fem dage efter! Uhøflighedstømmermænd!). De rystede kommer til at opfatte næsten al efterfølgende kommunikation som værende grovere og mere anstødeligt end det egentligt er, og deres egen kommunikation bliver tilsvarende mere hård og fornærmer tredjepart- det vil sige at uhøflighed smitter og spreder sig med stor hast.

Det er slemt nok at uhøflighedvirussen inficerer sind og gør os mere pirrelige, men uhøflighed kan nedbryde arbejdshukommelsen. Evnen til at huske hvad man skulle lave i hvilken rækkefølge og med hvad og hvem bliver markant ringere. Det kan endda gå ud over synsevnen – personen, der er rystet over råhed kan simpelthen overse genstande midt i synsfeltet (ikke sjovt hvis vi taler om kirurger).

Læger der oplever en episode med råhed om morgenen bliver dårligere til at diagnosticere hele dagen. Faktisk tyder det på at uhøflighed kan forklare op mod 40 % af al lægesjusk (og lægelige fejl står for i retning af 10 % af alle sygehusvæsenets omkostninger).  

Mere nænsomhed gør alle liv lettere  – og måske endda ligefrem længere.

(Sammenfatning af Danny Wallace: I can’t believe you just said that! p. 124-132, Ebury Press/Penguin 2017, som kan lånes på biblioteket – mere nænsomt for dine tegnebog).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *